• 2024 Paris Olimpiyatları'nda LVMH'nin sponsorluğu kapsamında Chaumet tarafından üretilen madalyaların, vernikteki bir teknik arıza nedeniyle kısa sürede hasar gördüğü ortaya çıktı.

  • Yüzlerce sporcu madalyalarının değiştirilmesini talep etti ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi bu talebi kabul etti.

  • Olay, LVMH'nin tüm grup kimliğiyle yaptığı ilk büyük sponsorluk girişimi olması nedeniyle daha da dikkat çekti ve büyük bir kamuoyu tepkisine yol açtı.

Paris Olimpiyatları'nın en büyük sponsoru olan lüks şirket LVMH, etkinlik boyunca hemen her yerdeydi. Şirketin şampanyaları özel davetliler için ayrılmış alanlarda sunuldu, Fransız sporcular kendi moda markaları tarafından giydirildi ve açılış töreninde bavulları gösterildi.

LVMH'nin en önemli görevlerinden biri, kendi bünyesindeki mücevher firması Chaumet'nin tasarladığı madalyaların üretimiydi. Olimpiyatların en başarılı sporcuları, bu madalyaları başarılarının bir karşılığı olarak kazandı.

Fakat madalyalar şimdilerde beklenmedik bir şekilde hasar görmeye başladı. LVMH ise bu durum karşısında sessizliğini koruyor.

Oyunların bitiminden sonra 100'den fazla sporcu, zarar gören madalyalarının yenileriyle değiştirilmesini talep etti. Fransız yüzücüler Clement Secchi ve Yohann Ndoye-Brouard, sosyal medya hesaplarından madalyalarının fotoğraflarını paylaşarak yaşadıkları sorunu dile getirdi. Secchi, madalyasındaki hasarı "timsah derisine benzer bir görünüm" olarak tanımladı.

Amerikalı eskrimci Nick Itkin de bronz madalyasının Olimpiyatlar'dan kısa bir süre sonra bozulmaya başladığını ve bu durumun birkaç hafta içinde daha da belirginleştiğini ifade ederek, madalyasının değiştirilmesini istediğini belirtti.

Daha önceki olimpiyatlarda da, özellikle 2016 Rio'da madalyaların değiştirilmesi gerekmişti. Ancak hiçbir olimpiyatta bir şirket, marka kimliğini bu kadar öne çıkarmamıştı.

“Sorun en çok bronz madalyalarda görülüyor. Sporcular madalyaları aldıktan kısa süre sonra hasarlar oluştuğunu fark etmeye başladı.”

Uluslararası Olimpiyat Komitesi özür dileyerek madalyaların yenileriyle değiştirileceğini açıkladı. Madalyaları üreten Fransız darphanesi Monnaie de Paris, sorunun vernikteki teknik bir aksaklıktan kaynaklandığını belirterek sorumluluğu üstlendi.

LVMH ise konu hakkında yorum yapmaya yanaşmıyor. Şirket sözcüsü, madalyaları üretmedikleri ve sorumlulukları olmadığı için LVMH'nin bir açıklama yapmayacağını söyledi.

Ancak LVMH, olimpiyatlar öncesinde ve sırasında, madalyaların yapımında zanaatkârlarının rolünü vurguluyordu. Chaumet tasarımcıları, Élysée Sarayı'na yakın bir yerde kurdukları kulüpte, bir yıl süren madalya tasarım sürecini gururla anlatmıştı. Madalyaların her birinin merkezinde Eyfel Kulesi'nden bir parça bulunuyordu.

Chaumet daha önce hiç spor madalyası tasarlamamıştı. Tasarlamaları istenen üç madalya arasında en zor olanı ise bronz madalyaydı.

Chaumet'nin kıdemli mücevher tasarımcılarından Philippe Bergamini, o dönemde The New York Times'a yaptığı açıklamada, bronz madalyanın "en narin olduğu için en zor olanı" olduğunu belirtmişti.

Şirket, sporcular ve Olimpiyat yetkililerinden oluşan bir komiteyle anlaşana kadar tasarımları defalarca gözden geçirdi. Daha sonra tasarımcılar, Orta Çağ'dan beri para ve değerli eşyalar üreten Fransız darphanesiyle işbirliği yaptı.

Her madalyanın tamamlanması, tasarımın basılmasından altın, bronz ve gümüşe batırılmasına ve son olarak verniklenmesine kadar 15 gün sürüyordu.

Bu nedenle bir sporcunun geçtiğimiz ağustos ayında, oyunlardan sadece birkaç hafta sonra bronz madalyasının paslandığına dair fotoğraflar paylaşması üzerine darphane, hasarın koşullarını ve nedenini anlamak için bir soruşturma başlattı.

Darphane, oksidasyonu engellemek için kullanılan vernikte bir sorun olduğunu tespit etti. Bir Fransız gazetesine göre, vernik formülü ticari bir sır olsa da darphane metalin paslanmasını önlemek için kullanılan zehirli bir kimyasal olan krom trioksit kullanımını yasaklayan yeni Avrupa Birliği düzenlemelerine uyum sağlamak için formülü değiştirdi. Sonrasında ise madalyanın kaplaması zayıflayarak gün geçtikçe bozulma emareleri göstermeye başladı.

Bir sözcü, raporu doğrulamayı reddettiyse de darphanenin verniği değiştirdiğini ve madalyaların sporcular tarafından gözlemlenen belirli kullanım şekillerine karşı daha dayanıklı hale getirmek için üretim sürecini iyileştirdiğini belirtti.

Bozulan madalyalarla karşılaşan Uluslararası Olimpiyat Komitesi, madalyaların yenileriyle değiştirileceği sözünü verdi. Yapılan açıklamada, "Hasar gören madalyalar Monnaie de Paris tarafından sistematik olarak değiştirilecek ve orijinaliyle aynı olacak şekilde kazınacak" denildi.

Olimpiyatlar, LVMH için devasa bir tanıtım fırsatıydı. Bu etkinlik, şirketin spor dünyasına büyük bir adım atması ve daha önce izlemediği bir stratejiyle, yani tüm LVMH grubu olarak tanıtım yapması için bir fırsattı. LVMH, geçmişte bünyesindeki bireysel lüks markalarını (Louis Vuitton, Dior gibi) ön plana çıkarmayı tercih ediyordu.

UOK'nin ilk pazarlama stratejisini oluşturan Michael Payne, "Madalya meselesi, tahmin edilebileceği gibi büyük bir merak konusu. Herkes bu sorunun nasıl yaşandığını soruyor. İşin garip tarafı, bu durumun kalite ve hassasiyet üzerine kurulu bir şirket olan LVMH'den gelmesi" dedi.