KKTC

Ülkemiz çöpten geçilmiyor

(24 KIBRIS ÖZEL HABER)

   KKTC’de doğa ve çevre acımasızca kirletilmeye devam ediliyor. Çevre örgütü temsilcileri, ülkemizde çevreyi kirletmenin cezasının yüksek olduğunu fakat bunun uygulanmadığını vurguladı.

Evsel atıklar, moloz, hayvan ölüleri ve daha birçok türde çöpün bulunduğu yollarımızda çöpler çevreye duyarlı vatandaşların tepkisine neden oluyor. 

Duyarsız insanlar tarafından çevreye gelişi güzel atılan ve temizlenmeyen çöpler nedeniyle nerdeyse KKTC genelinde duyarsız kişiler tarafından atılanlar nendeniyle adeta çöplüğe döndü. Yol kanarlarına, boş arazilere ve ormanlık alanlar çöplerle dolu. Bu utanç verici görüntüleri görenler yetkililer atan kişiler kadar denetlemeyi ihmal edenlerin de suçlu olduğunu ifade ediyor.

Her yer çöplük

   Yol, sokak, dağ, bayır derken, turiste hasret ülkemizin adeta çöplüğe döndü. Boş içki şişeleri, kırık cam parçaları, naylon poşetler, plastik kutular, yakılıp bırakılmış kömürler, dağ gibi yığılmış poşetler dolusu atıklar ve çöpler nedeniyle sadece görüntü kirliliği değil çevre kirliliği de yaratılıyor.

   Çevredeki kirlilik korkutucu boyutlara ulaşmış durumda. Duyarsız insanlar tarafından çevreye gelişi güzel atılan ve temizlenmeyen atıklar nedeniyle ormanlarımız, yol kenarlarımız adeta çöplüğe dönüşmüş durumda.

Vatandaşlar, “Turistlere ülkemizi böyle mi tanıtıyoruz”, “Çevreye saygımız bu kadar mı” diyerek isyan etti.

   Çevre örgütü temsilcileri ise ülkemizde çevreyi kirletmenin cezasının yüksek olduğu fakat cezaların uygulanmadığı konusunda hemfikir oldular. İnsanların çevreyi koruma açısından bilgisiz olduğunu kaydeden çevre örgütleri, cezaların uygulanması konusunda ciddi bir eksiklik yaşandığını dile getirdi. İnsanların kirletmekten vazgeçmediği sürece temiz bir çevrenin mümkün olmadığını vurgulayan örgütler, cezaların caydırıcı olması gerektiğini belirtti.

   Önceliğin ise eğitimden geçtiğini vurgulayan çevre örgütleri, insanların önce eğitilip sonra cezalandırılması gerektiğini ifade etti.

 Dünya’ya her dakikada 1 milyon plastik şişe atılıyor

   Dünyadaki plastikler, iklim değişikliği kadar tehlikeli Dünya genelinde her dakika bir milyon plastik şişenin satıldığı, bu sayının 2026 yılına kadar yüzde 20 artacağı ve iklim değişikliği kadar ciddi bir çevre krizi yaratacağı uyarısında bulunuldu.

   Çevreciler, bu rakamın, on yılın sonuna kadar yıllık yarım trilyonun üzerine çıkması bekleniyor. 2016 yılında dünyada 480 milyardan fazla plastik şişe satıldı. Euromonitor International’ın raporunun en güncel tahminlerine göre, 2026 yılına kadar bu miktar 800,3 milyara yükseleceği öngörülüyor.

   Alkolsüz içecekler ve su için kullanılan çoğu plastik şişe geri dönüştürülebilen polietilen tereftalattan (Pet) yapılıyor.